Twitter steeds minder populair

Twitter heeft moeite om nieuwe actieve gebruikers aan te trekken. Er zijn wel nieuwe gebruikers, maar zij plaatsen geen post. En daarmee ontstaat een uitholling van het principe van Twitter. Des te meer gebruikers alleen lezen en en des te minder gebruikers iets delen, wordt Twitter steeds minder waardevol. De beurskoers is sinds medio augustus 2015 onder de openingskoers van 2013 gezakt (!). Pogingen van Twitter om functionaliteiten lijkend op Facebook te integreren, worden niet gewaardeerd door de actieve, en daarmee belangrijkste, gebruikers.

Twitter als sociaal medium lijkt niet substantieel meer te groeien. Terwijl de penetratiegraad nog laag is. Dit is zorgelijk, want sociale media zijn in essentie afhankelijk van een hoog aantal gebruikers. Als dit aantal beperkt blijft, is de kans groot dat een sociaal medium in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Vooralsnog is Twitter onmiskenbaar een succesvol en essentieel sociaal medium wereldwijd. De vraag is of zij dicht bij hun essentie kunnen blijven en zich kunnen heruitvinden tot een functie die nodig blijft in de wereld.